Oturum Aç

 Sabit Yağlar


Atalarımızın binlerce yıldan beri deneyimlerinden bildiklerini, günümüzde yapılan araştırmalar da desteklemektedir. Meyvelerin, kabuklu yemişlerin ve tohumların yağları şifa olarak değerli ve kozmetikte popüler bir yere sahiptir.  Besleyici olmalarının yanında, aynı zamanda vücudun ve cildin önemli fonksiyonlarını da desteklemekte ve koruyucu olarak etki etmektedir. 

Sabit yağlar suda çözünmezler. Soğuk presleme ya da sıcak presleme yoluyla üretilirler. Sıcak presleme yönteminde, yağ çıkarılacak bitki parçası önce ısıl işleme tabi tutularak kavrulur, sonra preslenir. Bu yolla bitkiden daha çok yağ elde edilir. Ancak yağdaki vitamin, mineral ve diğer sağlığa yararlı maddelerin çoğu yok olmaktadır. Soğuk presleme yöntemiyle ise daha yüksek nitelikte ve tedavide kullanılabilen etken maddeleri içeren tıbbi sabit yağ elde edilir.

Sabit yağlar alfa linolenik asit, gama linolenik asit ve linoleik asit gibi doymamış yağ asitleri bakımından zengindir. Bu yağ asitleri safra akışını canlandırmakta ve tansiyon ve koleserol seviyesini yavaşça düşürmektedir. Bağışıklık sistemini destekler, stres hormonlarına ve kan şekeri seviyesine düzenleyici olarak etki eder, ağrı ve iltihapları hafifletir. Besin olarak alındığında mide-barsak mukozasını koruyucu olarak etki ederler. Harici olarak kullanıldıklarında ise cilt fonksiyonlarını destekler ve cilt bakımını yapar. Pek çok cilt problemlerine karşı (sedef, egzema, akne, kuru, yağlı ve sivilceli cilt vb.) yardımcı olabilmektedir. Bunlara genel olarak “cilt vitaminleri” denilmektedir.

​​